Herbata to popularny napój ceniony przez ludzi z całego świata. Nie każdy jednak wie, że herbata posiada podobną zawartość kofeiny co kawa. Z tego względu jej spożywanie może dostarczyć organizmowi energii do życia. Ile kofeiny ma herbata? Odpowiadamy!

Herbata to bezapelacyjnie jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, chętnie spożywany przez ludzi na każdym kontynencie. Wyróżniamy najróżniejsze gatunki herbaty, które różnią się między sobą swoimi właściwościami. Herbata zielona, czarna, czy biała to dla wielu osób dosyć egzotyczne pojęcia, które wymagają dużej wiedzy i zainteresowania tematem. Warto jednak wiedzieć, ile kofeiny ma herbata? Czy na prawdę posiada efekt pobudzający? Czy zawartość kofeiny różni się w zależności od gatunku herbaty? Czy standardowy kubek herbaty zawiera więcej tej substancji niż filiżanka parzonej kawy? W tym artykule odpowiadamy na wszelkie pytania, które mogą Cię nurtować!

Czy herbata ma kofeinę? Oto jest pytanie!

Każda herbata niezależnie od gatunku posiada w sobie kofeinę. Jej poziom jest jednak stosunkowo niski, dużo niższy niż ma to miejsce w przypadku kawy. Zawartość kofeiny jest bowiem ściśle zależna od gatunku herbaty. Pomimo iż zarówno herbata czarna, jak i zielona herbata oraz różnego rodzaju inne rodzaje tego napoju powstają z tych samych liści porastających te same krzewy, zawartość kofeiny jest zależna od sposobu przygotowania naparu herbacianego. Zwykła torebka herbaty, którą możemy kupić w sklepie, będzie posiadać niewielką, marginalną ilość kofeiny. Z kolei herbata parzona z naturalnych liści może cechować się o wiele większą zawartością kofeiny w standardowym kubku. Jaki wpływ ma kofeina na organizm człowieka?

Czym jest kofeina i jak zawartość kofeiny w herbacie wpływa na organizm człowieka? Jak długo działa kofeina?

Kofeina to substancja chemiczna, która posiada działanie pobudzające organizm człowieka, a więc dodaje energii, poprawia nastrój, a także przyspiesza bicie serca. Kofeina występuje między innymi w herbacie, ale także w kawie, czy napojach energetycznych. Wiele badań naukowych dowodzi, że spożywanie napojów zawierających kofeinę ma pozytywny wpływ na zdrowie. Kofeina rozszerza naczynia krwionośne, pobudza ośrodkowy układ nerwowy, a ponadto może również redukować stres i zmęczenie. Zdaniem niektórych ekspertów kofeina działa również pozytywnie na układ odpornościowy, a dodatkowo zmniejsza ryzyko występowania chorób płuc i serca.

Warto pamiętać, że nie każdy może swobodnie spożywać napoje będące źródłem kofeiny bez obaw o zdrowie. Mowa tu o osobach, które cierpią na nadciśnienie tętnicze, czy schorzenia serca. Takie osoby powinny szczególnie uważać na kofeinę i teinę. Skoro wiemy już, że w większości przypadków kofeina może pozytywnie oddziaływać na zdrowie organizmu, to zastanówmy się nad tym, jak długo ta substancja działa na organizm człowieka? Średni czas działania jest zależny od rodzaju herbaty, ale też stężenia kofeiny i zwykle wynosi od 4 do 6 godzin. Co ważne, pierwsze efekty działania tej substancji można odczuć już po kilkunastu minutach od wypicia napoju.

Kawa czy herbata – filiżanka którego z tych napojów ma najwięcej kofeiny?

Wiemy już, że kofeina znajduje się w herbacie i kawie, jednak powstaje pytanie, który z tych napojów posiada większe stężenie substancji o pobudzającym działaniu? W większości przypadków najwyższe stężenie kofeiny zaobserwujemy w kawie, szczególnie jeżeli będzie to napar z ziaren kawy, a nie napój z „proszku”. Dokładna ilość kofeiny różni się w zależności od gatunku herbaty oraz kawy, a także sposobu i czasu parzenia.

Ile kofeiny ma herbata? O tym wspominamy szerzej w dalszej części tekstu, jednak już w tym miejscu możemy wstępnie założyć, że będzie to od kilkunastu do kilkudziesięciu miligramów tej substancji. Z kolei ilość kofeiny w filiżance kawy może być znacznie większa i sięgać ponad 100 miligramów. Warto w tym miejscu wspomnieć, że nadmierne spożywanie kofeiny może mieć negatywny wpływ na zdrowie i objawiać się m.in pogorszeniem pracy mózgu, uczuciem nadmiernego pobudzenia, czy problemami z ciśnieniem krwi.

Jaka jest dzienna dawka kofeiny bezpieczna dla zdrowia człowieka? Ile kawy i herbaty możesz wypić?

Kofeina posiada silne właściwości pobudzające i w niewielkich ilościach nie powinna mieć szkodliwego wpływu na organizm człowieka. Niewielkie ilości są jednak kluczowe w tym przypadku. Zdrowa, dorosła osoba nie powinna przyjmować więcej kofeiny niż 400 mg na dobę. Taka dawka z pewnością nie powinna zaszkodzić zdrowiu. Nieco inaczej sytuacja kształtuje się w przypadku młodzieży i kobiet w ciąży. W przypadku małoletnich nie powinno się bowiem przekraczać dawki 100 mg kofeiny dziennie. Z kolei w przypadku kobiet w ciąży zalecana ilość tej substancji to maksymalnie 200 mg.

Ile kofeiny ma herbata – jak przekłada się to na kubki czy filiżanki herbaty? W standardowym naczyniu o pojemności 200 – 250 ml znajduje się w zależności od konkretnego gatunku herbaty od około 18 do nawet 40 mg kofeiny. To oznacza, że dorosła osoba może spokojnie wypić nawet dziesięć (lub więcej) takich filiżanek dziennie, bez obaw o swoje zdrowie. Znacznie mocniejsze są jednak napary z liści herbaty, w przypadku których filiżanka parzonej herbaty może zawierać nawet 100 mg kofeiny!

Ile kofeiny ma herbata? Czy więcej kofeiny jest w kawie?

Herbata to napój, który zawiera w sobie kofeinę, jednak jej ilość jest ściśle uzależniona od konkretnego gatunku herbaty. Stosunkowo najwyższy poziom kofeiny znajduje się w czarnej herbacie, z kolei najmniejszy w herbacie białej. Warto jednak wiedzieć, że w większości przypadków filiżanka herbaty posiada znacznie mniej kofeiny niż filiżanka kawy, dlatego można wypić jej znacznie więcej bez obaw o zdrowie organizmu.

Umiarkowane spożywanie kofeiny wywołuje uczucie pobudzenia, poprawia nastrój, a także może zapobiegać chorobom, na przykład związanym z sercem czy płucami, a ponadto zwiększa także odporność na infekcje. Z tego względu z pewnością warto wypijać kilka filiżanek zaparzonej herbaty oraz kawy w ciągu dnia. Doskonały smak jest bowiem tylko jedną z zalet, natomiast znacznie istotniejszą kwestią może być wspomniany aspekt prozdrowotny.