Osadzający się w ekspresie kamień zagraża działaniu urządzenia i powoduje, że kawa gorzej smakuje. Sprawdź, jak odkamienić ekspres do kawy sposobami domowymi i z wykorzystaniem profesjonalnych środków odkamieniających.
Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez aromatycznej i pobudzającej kawy prosto z ekspresu. Jest to rytuał, który uprzyjemnia każde śniadanie i dodaje energii na cały dzień. Jednak aby się nią cieszyć bez przeszkód, trzeba regularnie czyścić i odkamieniać ekspres. Odkamienianie ekspresu do kawy nie musi być pracochłonne ani trudne. Z naszą instrukcją zrobisz to szybko i sprawnie.
Dlaczego odkamienianie ekspresu jest ważne?
Osadzenie się kamienia to naturalny proces. Jest go tym więcej, im twardsza jest woda, z której korzystamy. Kamień nie jest co prawda szkodliwy dla naszego zdrowia, jednak nie smakuje ani nie wygląda dobrze. Co więcej, duże ilości kamienia zalegające w urządzeniu do przygotowywania kawy powodują zmniejszenie jego wydajności i (jeśli problem nawraca) żywotności, prowadząc do usterek i powodując konieczność skorzystania z profesjonalnej, kosztownej konserwacji. Drobinki kamienia pływające w filiżance pogarszają też wyraźnie smak tego aromatycznego napoju i zdecydowanie nie są apetyczne.
Z wymienionych powodów dbałość o regularne usuwanie kamienia jest niezbędna, jeśli chcesz długo cieszyć się ulubionym naparem, nie wydając pieniędzy na nowe urządzenie albo naprawę starego. A jeśli dopiero co go nabyła/eś, koniecznie dowiedz się, jak odkamienić ekspres do kawy i rób to regularnie.
Jak odkamienić ekspres?
Istnieje kilka sposobów odkamieniania ekspresu do kawy. Różnią się one środkiem czyszczącym, którego używa się do tego procesu. Każdy z nich można przeprowadzić samodzielnie we własnym domu: nie musisz w tym celu odwiedzać serwisu ani wzywać specjalisty.
Czym odkamienić ekspres? Domowe sposoby
Powszechnie stosowanymi środkami do odkamieniania (nie tylko ekspresów do kawy, ale i np. czajników elektrycznych) są: ocet, kwasek cytrynowy i soda oczyszczona. Jak odkamienić ekspres każdym z nich?
- Aby odkamienić ekspres do kawy octem, połącz go z wodą w równych proporcjach. Taki roztwór wlej do uprzednio wymytego pojemnika na wodę i uruchom ekspres, a następnie naciśnij przycisk służący do przygotowania kawy. Ten proces warto powtórzyć nawet kilka razy, jeśli w ekspresie jest dużo kamienia. Na koniec opróżnij i dokładnie umyj pojemnik na wodę oraz filtr.
- Czyszczenie ekspresu z kamienia za pomocą kwasku cytrynowego wygląda następująco: do pojemnika na wodę wsyp 2 łyżeczki kwasku i „zaparz” kawę, którą oczywiście następnie wylejesz. Podobnie jak w przypadku odkamieniania octem, procedurę warto wykonać kilka razy, a po wszystkim — dokładnie umyć pojemnik i filtr z pozostałości kwasku cytrynowego, aby nie trafiły do następnej kawy.
- Soda oczyszczona to znany odkamieniacz. Aby przeprowadzić usuwanie osadu z kamienia z jej zastosowaniem, po prostu rozpuść 1/4 szklanki sody w litrze wody i wlej tę mieszankę do zbiornika na wodę. Włącz ekspres i wylej powstały płyn. Na koniec warto jeszcze ręcznie wyczyścić ścianki pojemnika szczoteczką lub gąbką z sodą i oczywiście dokładnie wypłukać całość.
Profesjonalne środki do odkamieniania
Jeśli domowe sposoby nie działają lub wolisz skorzystać z metod profesjonalnych, przede wszystkim dokładnie przeczytaj instrukcję obsługo swojego ekspresu do kawy. Producent wymienia zawsze w instrukcji zalecane środki do usuwania kamienia, które na pewno nie uszkodzą sprzętu. W sprzedaży dostępne są tabletki odkamieniające, które wrzuca się zwykle do specjalnie do tego przeznaczonego pojemnika, płyny, które dolewa się najczęściej do pojemnika z wodą oraz proszek (także dodawany do wody). Zalecana metoda zależy od rodzaju ekspresu: te kapsułkowe czyści się zwykle tabletką, podczas gdy ekspresy kolbowe odkamienia są proszkiem albo płynem.
Jak często odkamieniać ekspres?
Część ekspresów automatycznie informuje użytkownika o konieczności przeprowadzenia czyszczenia na wyświetlaczu, jednak nie wszystkie modele wyposażone są w takie funkcje. Wówczas warto na stałe wpisać cykliczne odkamienianie w swój kalendarz. To, jak często należy usuwać kamień z ekspresu, zależy twardości używanej wody oraz częstotliwości parzenia napojów. Średnio jednak producenci zalecają robić to po przygotowaniu każdych 200-300 filiżanek kawy.
Konieczność czyszczenia ekspresu z kamienia możesz też zaobserwować samodzielnie: jeżeli smak kawy się zmienił (napój jest bardziej kwaśny niż dotychczas), są w nim białe fragmenty kamienia, lub urządzenie zacznie pracować głośniej, ewidentnie czas już prawidłowo odkamienić ekspres.
Wiesz już, jak odkamieniać ekspres do kawy. Wybierz metodą, która najbardziej Ci odpowiada, jednak przede wszystkim pamiętaj, że liczy się częstotliwość. Tylko regularne odkamienianie przedłuży żywotność sprzętu i pozwoli Ci codziennie rozkoszować się pyszną kawą.