Kawa dla wielu z nas kojarzy się z aromatycznym początkiem dnia. Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kubka tego pachnącego napoju. Jak spienić mleko do kawy, żeby w szybki sposób wyczarować pyszne latte, bądź też delikatne cappuccino?

Kawa to napój nie tylko smaczny, ale okazuje się też, że bardzo zdrowy. O ile nie mamy problemów żołądkowo-jelitowych, warto sięgać po nią każdego dnia. Jej zapach poprawia nastrój, a jej smak sprawia, że zdecydowanie milej rozpoczyna się każdy dzień. Jak spienić mleko do kawy, w przypadku kiedy smak samej czarnej nas nie przekonuje?

Jak spienić mleko do kawy, żeby pianka była gęsta i treściwa

Ostatnie lata pokazały nam, że kawiarnie cieszą się szczególnie dużym zainteresowaniem. Lubimy się w nich spotykać z przyjaciółmi, ale też chętnie w nich pracujemy czy też czytamy książki. Jeśli doda się do tego smak ulubionej kawy to czy można chcieć czegoś więcej? 

Niezależnie jednak od indywidualnych preferencji i ilości czasu spędzanego w kawiarni, warto wiedzieć, jak spienić mleko w domu, tak ażeby móc swoim gościom przyrządzić coś więcej niż czarne espresso. Dlatego też, doskonałym pomysłem wydaje się być zapoznanie się z tajnikami parzenia kawy i z procesem spieniania mleka.

Najlepsze sposoby na spienianie mleka

Chociaż wielu z nas może się wydawać, że dobrze spienione mleko jest efektem pracy drogiego ekspresu do kawy, bądź też ewentualnie szczególnych umiejętności, okazuje się, że nic bardziej mylnego.  Wystarczy mieć w domu blender lub mikser i tak właściwie to tyle, jeżeli chodzi o jakiekolwiek urządzenia.

Jak spienić mleko bez spieniacza? Należy pamiętać, żeby mleko było podgrzane. Nie może być ono wrzątkiem, ale jeżeli będzie to zimne mleko, to również się ono nie ubije. Optymalna temperatura mleka to 65°C, dlatego też delikatnie podgrzewamy mleko. Następnie, kiedy mleko jest odpowiednio ciepłe, wystarczy ubić je na niewielkich obrotach blenderem lub mikserem ręcznym i po chwili naszym oczom ukaże się gęsta pianka.

Gotowy spieniacz do mleka. Który wybrać?

Jak spienić mleko do kawy i tym samym, jaki spieniacz do mleka wybrać, żeby spełnił on swoje funkcje, a nie jedynie kurzył się w szafie?

Po pierwsze należy zastanowić się nad tym, jakim dysponujemy budżetem oraz czy zależy nam na małym i prostym urządzeniu czy też ma być to produkt pro. Warto tutaj zwrócić uwagę na to czy dany spieniacz nadaje się do mycia w zmywarce, z czego jest wyprodukowany (np. ze stali nierdzewnej) oraz wreszcie,  jaka jest jego pojemność (w przypadku spieniaczy innych niż ręczny oraz kiedy zaprosimy dużą liczbę osób może być to pomocna rada). 

Można też oczywiście skorzystać z dobrodziejstwa internetu i sprawdzić , jakie spieniacze najlepiej sprzedają się w sieci, ale jest to już dobrowolne i uda nam się przygotować kawę ze spienionym mlekiem bez tej wiedzy.

Spieniacz elektryczny, tłokowy a może jeszcze inny?

Chcąc przyrządzić pyszną kawę i tym samym chcąc uzyskać mleczną piankę, warto zorientować się, jakie rodzaje spieniaczy oferuje rynek. Może to być spieniacz elektryczny (podgrzewa on dodatkowo mleko), spieniacz ręczny (najtańszy i najprostszy w obsłudze), spieniacz indukcyjny (rodzaj spieniacza elektrycznego) oraz spieniacz tłokowy.

Co już zostało jednak wyżej wspomniane, spienianie mleka do kawy i tym samym przygotowywanie kaw mlecznych nie wymaga kupowania żadnego spieniacza. Można spienić mleko ręcznie. Wystarczy podgrzać mleko do temperatury 60-65°C i  ubić je blenderem lub mikserem, dzięki czemu uzyskamy puszystą piankę w domowych warunkach. Mleko spienia się bardzo szybko.

Jak prawidłowo spienić mleko?

Jak spienić mleko do kawy, żeby smakowała jak z najlepszej kawiarni?

Co już pokrótce zostało wyżej potwierdzone, proces przygotowania latte macchiato wcale nie wymaga szczególnych umiejętności, dużej ilości czasu czy też najdroższych urządzeń domowych. Okazuje się bowiem, że wystarczy przygotować sobie wcześniej aromatyczne espresso (może być ono z ekspresu ciśnieniowego, ale równie dobrze sprawdzi się napój z kawiarki typu frech press), a następnie ubijać mikserem lub blenderem (albo oczywiście za pomocą profesjonalnego spieniacza) podgrzane mleko (świetnie sprawdzi się także mleko roślinne, ale powinno mieć ono większą zawartość tłuszczu), które po chwili zmieni się w aksamitną piankę.

Łącząc ze sobą to espresso z pianką, mamy gotowy fantastyczny napój, którego nie powstydziłby się najlepszy barista.

Jak spienić mleko do kawy bez żadnego wysiłku?

Jak spienić mleko do kawy i wyczarować aromatyczny napój? Jak można zauważyć, wcale nie trzeba iść do najdroższej kawiarni, żeby cieszyć się smakiem aromatycznego cappuccino czy latte macchiato. Wystarczy odrobina chęci, kilka minut wolnego czasu  oraz oczywiście wysokiej jakości mleko krowie (lub roślinne) oraz kawa. Dodaj spienione mleko do czarnej kawy i umil sobie każdy poranek.