

Producent
Cena
Nowość
COLD BREW
Cold brew – kawa i herbata
Chłodna, orzeźwiająca i mocno kofeinowa kawa. Z zaparzaczem do cold brew przygotujesz zarówno kawę jak i herbatę!
Jak zrobić cold brew?
Cold brew powstaje w wyniku macerowania, czyli długiego namaczania kawy lub herbaty w zimnej wodzie. W efekcie daje nam zaskakujący napar, zupełnie różny od tego parzonego na gorąco. Wystarczy pozostawić kawę lub herbatę w chłodnej wodzie na kilka godzin w dzbanku z sitkiem! Różnorodność zaparzaczy pozwoli zadowolić nawet najbardziej wyszukany gust.
Jaka kawa do cold brew coffee?
W cold brew najlepiej sprawdzą się kawy palone jasno i średnio. Wielogodzinne leżakowanie wyciągnie z nich niezwykłe nuty, które ukrywają się w parzeniu na ciepło. Warto spróbować różnych regionów, również w mieszkankach. Ziarna należy zmielić dosyć grubo z uwagi na długi czas ekstrakcji kawy.
Hario Mizudashi Coffee Pot 1L- Brązowy

Zaparzanie kawy zimną wodą zachowuje delikatne związki smakowe, eliminując jednocześnie gorzkie kwasy i oleje, które są wynikiem parzenia w wyższych temperaturach. Wysokiej klasy filtr siatkowy zapewnia klarowność przygotowywanego napoju.
- umieść sitko w karafce
- zalej kawę zimną wodą, a następnie delikatnie zamieszaj
- całość wsadź do lodówki na 12 - 36 godzin, w zależności od preferencji
- następnie usuń sitko i ciesz się smakiem pysznej kawy
Pojemność: 1l.
Hario Mizudashi Coffee Pot 1L- Czerwony

Zaparzanie kawy zimną wodą zachowuje delikatne związki smakowe, eliminując jednocześnie gorzkie kwasy i oleje, które są wynikiem parzenia w wyższych temperaturach. Wysokiej klasy filtr siatkowy zapewnia klarowność przygotowywanego napoju.
- umieść sitko w karafce
- zalej kawę zimną wodą, a następnie delikatnie zamieszaj
- całość wsadź do lodówki na 12 - 36 godzin, w zależności od preferencji
- następnie usuń sitko i ciesz się smakiem pysznej kawy
Pojemność: 1l.
Hario V60 Ice Coffee Maker

Jeśli lubisz kawę mrożoną, jesteśmy pewni, że pokochasz prostotę Hario V60 Ice Coffee Maker.
Unikalna konstrukcja łączy w sobie plastikowy dripper V60-02 wraz z wkładką na lód i elegancką, szklaną karafką o pojemności 700ml. Bez wkładki na lód możemy więc parzyć gorącą kawę. Podobnie jak w dripperze V60, specjalne rowki na wewnętrznej stronie stożka pozwalają regulować przepływ wody, co oddziałuje na zmieloną kawę i zapewnia optymalną ekstrakcję w procesie zaparzania.
Zestaw zawiera również 10 papierowych filtrów.
Hario - Cold Brew Coffee Jug

Konstrukcja
Dzbanek cechuje proste, eleganckie wzornictwo i wysoka jakość użytych materiałów. Składa się on ze szklanej karafki i stalowego filtra z przykrywką. Filtr o drobnych, gęstych oczkach zatrzymuje drobiny kawy wewnątrz, dzięki czemu napar jest klarowny. Jest on wyjmowany, więc czyszczenie nie sprawia problemu. Element szklany jest produkowany w Japonii, natomiast filtr w Chinach. Pojemność użytkowa dzbanka to 1000 ml.
Jak przygotować napar?
Aby przygotować cold brew wystarczy wsypać do filtra odpowiednio 5 - 6g zmielonej kawy na każde 100 ml zimnej wody. Zatem aby przygotować pełny dzbanek, wsyp około 60 gramów kawy do filtra i nalej litr zimnej wody do dzbanka. Włóż dzbanek do lodówki na 8 - 20 godzin (polecamy eksperymentowanie z czasem parzenia). Odrobina cierpliwości i gotowe!