

Producent
Cena
Kawa speciality
Co to znaczy "speciality"?
Najwyższej jakości kawa, która uprawiana jest w najlepszych warunkach oraz zebrana w optymalnym dla siebie momencie.
Taki tytuł dostają ziarna, które podczas specjalistycznej oceny otrzymały od Q-graderów ponad 80 na 100 możliwych punktów. W ocenie brane są pod uwagę zarówno zielone jak i wypalone ziarna. Szczególnie zwraca się uwagę na smak i aromat przygotowanej kawy.
Nad promocją tego segmentu kawy czuwa Speciality Coffee Assosiation.
Nasz oferta ziaren to unikalne rodzaje kawy pochodzące z różnych zakątków świata. Mamy aromatyczne kawy z Afryki, Azji i Ameryki, obok popularnych gatunków z Brazylii czy Kolumbii kupisz u nas ziarna z Hondurasu, Indonezji czy Rwandy.
Sprawdź, przekonaj się :)
Kawa ziarnista 250g Nikaragua Don Roger & Isabel Direct Trade- Diamond's Roastery

Data palenia: 12.05.2022
Profil sensoryczny : mango - papaja - miód
INFORMACJE:
Kraj: Nikaragua
Region: Matagalpa
Odmiana botaniczna: Pache, Javanica, Geisha
Wysokość upraw: 1330 m n.p.m.
Obróbka: Natural
Punktacja SCA: 86 PKT
Ziarna jakości speciality wypalone w słowackiej palarni Diamond's Roastery.
Roger i Isabela stworzyli mikrolot Tropical Fruit Symphony, w którym znajdziemy odmiany Caturra, Bourbon, Pache, Javanica i Geisha. Wybrali naturalne przetwarzanie ziarna, co znalazło odzwierciedlenie w słodkim profilu smakowym pełnym mango, miodu, papai i ananasa.
Roger jest wyszkolonym agronomem, który stworzył system wodociągowy do nawadniania kawowców, dzięki czemu może ponownie wykorzystać wodę używaną do przetwarzania kawowych wiśni. Jednocześnie stosuje specjalną metodę ścinania kawowców, którą sam opracował.
Kawa ziarnista 250g Rwanda Kabyiniro- Diamond's Roastery

Data palenia: 10.05.2022
Profil sensoryczny : pomarańcza - miód - wiśnia - karmel
INFORMACJE:
Kraj: Rwanda
Region: Zachodnia Prowincja
Odmiana botaniczna: Bourbon
Wysokość upraw: 1950 m n.p.m.
Obróbka: Natural
Punktacja SCA: 86 PKT
Ziarna jakości speciality wypalone w słowackiej palarni Diamond's Roastery.
Kawa uprawiana była w Zachodniej Prowincji i dojrzewała na wysokości 1950 m. n.p.m.
W naparze wyczujesz pomarańczę, miód, wiśnia, karmel- spróbuj a nie pożałujesz! :)
Kawa ziarnista 250g Kolumbia Finca Los Eucaliptos- Diamond's Roastery

Data palenia: 12.05.2022
Profil sensoryczny : kokos - pomarańcza - morela- czekolada
INFORMACJE:
Kraj: Kolumbia
Region: Huila
Odmiana botaniczna: Caturra
Wysokość upraw: 1700 m n.p.m.
Obróbka: Washed
Punktacja SCA: 87,5 PKT
Ziarna jakości speciality wypalone w słowackiej palarni Diamond's Roastery.
Ziarna od rolnika Jhon Ulcumch z farmy Los Eucaliptos trafiła do nas z palarni Diamond's Roastery z konkursu Huila Mágico. Celem kokursu było zmotywowanie i nagrodzenie ciężko pracujących rolników z Huila w Kolumbii.
Do konkursu wytypowano 20 różnych kaw, a tylko 10 najlepszych znalazło się w ostatecznej selekcji.
Z całej oferty najbardziej zainteresowała mokra odmiana Caturra. Podczas degustacji kokos zrobił furorę, co nie jest powszechne w profilach smakowych. Smak ten doskonale dopełniły tony pomarańczowe i morelowe. Body kawy zostało przyjemnie wypełnione delikatnym smakiem czekolady. Trudno opisać tą symfonię smakową słowami, ale można ją uprościć. Wszystko, co musisz zrobić, to zamówić i cieszyć się tym doświadczeniem w pełni w domu.
Kawa ziarnista 1kg Brazylia Fazenda Santa Rosa- Diamond's Roastery

Data palenia: 12.05.2022
Profil sensoryczny : gorzka czekolada - migdały - brązowy cukier
INFORMACJE:
Kraj: Brazylia
Region: Alta Mogiana
Odmiana botaniczna: Yellow Catuai
Wysokość upraw: 1180 m n.p.m.
Obróbka: Natural
Punktacja SCA: 83 PKT
Ziarna jakości speciality wypalone w słowackiej palarni Diamond's Roastery.
Brazylijska farma Santa Rosa znajduje się w regionie Alta Mogiana i należy do rolnika Carlosa Vasconselosa.
Odmiana Yellow Catuai uprawiana jest na wysokości 1180 metrów nad poziomem morza. Gotowy napar zainteresował nas smakiem gorzkiej czekolady, migdałów i brązowego cukru. Ta kawa to przyjemna odmiana dla miłośników bardziej owocowego espresso, a jednocześnie dla wielbicieli kawy o czekoladowym smaku.
Idealnie komponuje się z kawami mlecznymi.
Kawa ziarnista 250g Etiopia Gelena Abaya- Caffe Grano

Data palenia: 12.05.2022
Profil sensoryczny : jagoda - truskawka - kakao - skórka cytryny
INFORMACJE:
Kraj: Etiopia
Region: Yirgacheffe/ Oromia
Wysokość upraw: 1700-1900 m n.p.m.
Obróbka: Natural
Punktacja SCA: 86 PKT
Kawa idealnie nadaje się do macerowania pod COLD BREW!
Dlaczego Cold Brew?
- wyjątkowo orzeźwia i pobudza – to kawa idealna na lato
- ma delikatny smak – pozbawiona goryczy, ale też sporej ilości kwaskowatości
- jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga specjalistycznego sprzętu
- ma dużą ilość kofeiny (przez długi kontakt kawy z wodą)
Jak przygotować Cold Brew w domu?
Kawa specialty.
Wyrażenie “specialty coffee” miało swoje początki w 1974 roku w Tea & Coffee Trade Journal. Sformułowanie to określa najlepsze jakościowo ziarna, produkowanych w specjalnych mikroklimatach, pozbawione defektów. Kawy specialty posiadają minimum 80 punktów w stu punktowej skali, które przyznają wykwalifikowani Q graderzy.
Sugerowane sposoby parzenia:
Kawa ziarnista 1kg Meksyk Finca El Olmo- Manufaktura Kawy

INFORMACJE:
Kraj: Meksyk
Region: Teoceleo, Veracruz
Odmiana: Mundo Nova, Marsella, Oro Azteca
Obróbka: Natural
Wysokość: 1300 m n.p.m.
Punktacja SCA: 84
Kawa ziarnista 250g Etiopia Duwancho- Hayb

Data palenia: 13.04.2022
Profil sensoryczny : dojrzały melon - papaja - earl grey
INFORMACJE:
Kraj: Etiopia
Region: Keramo Village, Bensa
Odmiana botaniczna: Heirloom
Wysokość upraw: 2000 - 2100 m n.p.m.
Obróbka: Natural
Punktacja SCA: 88,5 PKT
Dosyć, wzywamy lato!
Dojrzałe owoce – melony, papaje, (gdybyśmy rymowali, powiedzielibyśmy, że smakuje rajem) – tak przyzywamy słoneczne smaki.
Kiedy pierwszy raz cuppowałem sample tej kawy od importera, w notatkach zapisałem – mega fruity, tropical storm, the best natural so far!!!! Oczywiście zamówiliśmy tę kawę, wyprodukowaną w znanej stacji Daye Bensa, której właścicielem jest Asefa Dukamo Korma. Kawa jeszcze w Daye Bensa została nazwana Duwancho, co w lokalnym dialekcie ma oznaczać eksplozję owocowości.
Dla mnie ta kawa to esencja kaw z Etiopii, tylko dużo bardziej. DUŻO. BARDZIEJ. Obróbka natural podkręciła wszystko, co najlepsze. Kawa jest mega owocowa, mega dojrzała. Nie za wiele pozostaje do dodania – masz przed sobą kwintesencję słowa MEGA!
Kawa ziarnista Gwatemala Antigua Finca Medina- Manufaktura Kawy

Data palenia: 05.05.2022
Profil sensoryczny : winogrono - pralinka - orzech włoski - syrop klonowy - suszone owoce
INFORMACJE:
Kraj: Gwatemala
Region: Gwatemala / San Lorenzo El Cubo Antigua
Odmiana botaniczna: Bourbon, Caturra
Wysokość upraw: 1200-1800 m n.p.m.
Obróbka: Natural
Punktacja SCA: 86,5 PKT
Kawa, którą trzymasz w rękach pochodzi z plantacji znajdującej się u podnóża wulkanu Agua na obrzeżach miasta Antigua Guatemala. Tradycja uprawy kawowca na farmie Medina sięga 1842 roku. Gospodarstwo jest zrównoważone ekologicznie i zaangażowane społecznie. Swoim obszarem obejmuje obecnie 100 hektarów ziem, na których kawa uprawiana jest tradycyjnymi technikami z wykorzystaniem zaawansowanych technologii, m.in. nawadniania kroplowego. Do nawożenia stosuje się nawóz organiczny pochodzący z rozkładu pulpy kawowca. Krzewy rosną w cieniu drzew, co zapewnia optymalne warunki do wzrostu. Wisienki kawowca zbierane są ręcznie, sortowane, a następnie przetwarzane naturalnie i suszone na słońcu. Ziarna po wypaleniu charakteryzują się soczystością winogron, nutami orzechowo-pralinowymi oraz długim, owocowym posmakiem.
Kawa ziarnista 250g Kostaryka Wilfrido Acuna- Hayb

Data palenia: 13.04.2022
Profil sensoryczny : suszona żurawina - figa - nugat
INFORMACJE:
Kraj: Kostaryka
Region: San Jose Province, Brunca Region, Chirripo
Odmiana botaniczna: Villalobos
Wysokość upraw: 1700 m n.p.m.
Obróbka: Natural
Punktacja SCA: 87 PKT
Jedyna taka, zobacz!
Nówka sztuka, nigdy wcześniej niepalona, sprawdzony przebieg – klasyczek natural.
Kwietniowe kawy to dla mnie same nowości, niepalone dotąd w HAYBowym piecu odmiany botaniczne. Przed Tobą Villalobos z Kostaryki! Jest to naturalna mutacja odmiany znanej jako Typica. Po raz kolejny mamy do czynienia z bardzo dobrze przeprocesowaną kawą – mam na myśli proces-obróbkę, czyli sposób wydobycia pestki i przygotowanie jej do transportu z wiśni kawowca.
Od 2020 roku Wilfrido i jego partnerka Zulay mają swoją własną stację, w której przygotowują (procesują) wiśnie. Dzięki temu mają pełną kontrolę nad drogą wiśni od krzewu do momentu zapakowania gotowej kawy na kontener. Przed Tobą natural z klasycznymi dla tej odmiany nutami oraz bardzo wysoką czystością naparu!
Kawa ziarnista 250g Etiopia Guji Shakiso Natural- Manufaktura Kawy

Data palenia: 04.04.2022
Profil sensoryczny : earl gray - brzoskwinia - jabłko - mandarynka
INFORMACJE:
Kraj: Etiopia
Region: Guji, Shakiso
Odmiana botaniczna: Mixed Heirloom
Wysokość upraw: 1800-2300 m n.p.m.
Obróbka: natural
Punktacja SCA- 87,5 pkt
Kawa jakości speciality wypalana przez palarnię Manufaktura Kawy.
Kawa pochodząca z dystryktu Shakiso w strefie Guji, znajdującej się około 530 km na południe od Addis Abeby – stolicy Etiopii. Kawowiec uprawiany jest na wysokości 1850-2300 m n.p.m. w cieniu wiecznie zielonych drzew na wulkanicznej glebie. Rolnicy nawożą ją organicznie, używając naturalnego kompostu, co pozwala na uzyskanie doskonałych ziaren.
Wisienki zbierane są ręcznie, następnie starannie sortowane i suszone przez okres 12-20 dni, w zależności od warunków pogodowych. Proces suszenia jest na bieżąco monitorowany, aby zagwarantować niepowtarzalny smak i wyjątkową jakość kawy. Ethiopia Guji Shakiso Natural charakteryzuje się średnią kwasowością oraz słodkimi, kwiatowymi i owocowymi nutami.
Kawa ziarnista 250g Kolumbia La Perla- Coffee Plant

Data palenia: 15.03.2022
Profil sensoryczny : konfitura wiśniowa - winogrona - cukier trzcinowy
INFORMACJE:
Kraj: Kolumbia
Region: Risalarda, Belen de Umbria
Odmiana botaniczna: Tabi
Wysokość upraw: 1650 m.n.p.m
Obróbka: natural
Punktacja SCA: 87,5 PKT
Kawa jakości speciality wypalana w palarni Coffee Plant.
La Perla jest super czysta, słodka i zbalansowana o delikatnej winogronowej kwasowości. W aromacie spodziewaj się delikatnych nut winogron i konfitury śliwkowej, natomiast w smaku, spodziewaj się śliwek, konfitury śliwkowej, winogron oraz cukru trzcinowego.
OBRÓBKA – NATURAL
Kolumbia to kraj, w którym zdecydowaną większość kawy poddaje się obróbce mytej. Z drugiej strony dzięki rządowemu wsparciu, w Kolumbii prowadzi się masę badań i eksperymentów związanych z obróbką. I tak ziarna Tabi, które znajdziesz w naszej paczce, zostały poddane właśnie takiemu procesowi. Najpierw po ręcznych zbiorach kawowe wisienki zostały ręcznie posortowane i włożone na krótko do tanku fermentacyjnego z wodą. Później zostały one poddane bardzo krótkiej fermentacji beztlenowej i rozłożone do wysuszenia. I tak suszyły się na powietrzu do uzyskania odpowiedniej wilgotności.
PROFIL SENSORYCZNY
Kawy z obróbki na sucho najczęściej mają wysoką słodycz, wysokie body i stłumioną kwasowość. I tak jest też w tym wypadku, z jednym drobnym wyjątkiem – La Perla mimo obróbki na sucho i bardzo krótkiej obróbki beztlenowej jest bardzo czysta w smaku i raczej przypomina ziarno z obróbki na mokro. W aromacie spodziewaj się winogron, śliwek i powideł śliwkowych. W smaku także dominują nuty winogron, konfitury śliwkowej, śliwek i cukru trzcinowego. Całość jest bardzo słodka, zbalansowana o delikatnej winogronowej kwasowości. Kolumbia La Perla jest lepsza niż w zeszłym roku!
SKĄD POCHODZI TO ZIARNO?
Ziarna odmiany Tabi, które znajdziesz w naszej paczce pochodzą z farmy El Caney zlokalizowanej Risalarda, położonej na wysokości 1650 m n.p.m. Na 5 hektarach Gustavo Zuluaga kultywuje krzewy odmiany Tabi oraz Caturry. W tym roku udało się wyprodukować 340 kg tej kawy, którą zakupiliśmy w formule direct trade.
CZY WIESZ, ŻE?
Tabi to varietal, który został pokazany światu w 2002 roku, dzięki wieloletnim badaniom prowadzonym przez CENICAFE. Tabi jest krzyżówką varietali: Typica, Bourbon oraz Timor. Dzięki czemu kawowce są odporne na chorobę i dają bardzo dobry rezultat w filiżance. Nazwa “Tabi” w dialekcie jednego z rdzennych plemion kolumbijskich oznacza po prostu “dobre”.
Kolumbia La Perla to kawa, którą udało nam się kupić bezpośrednio od właściciela farmy. Gustavo Zuluaga kultywuje kawę na kilku swoich farmach, a jego córką zajmuje się sprzedażą i transportem kawy do Europy. W ten sposób całość zapłaconej przez nas kwoty trafiła prosto do Kolumbii.
Kawa ziarnista 500g SIĘ PRZELEWA Klasyk- Hayb

Data palenia: 13.04.2022
Profil sensoryczny : niska kwasowość - delikatna czekoladowa słodycz
INFORMACJE:
Kraj: około 85% ziaren z Brazylii; 15% ziaren różnego pochodzenia
Odmiana botaniczna: 100% Arabica
Wysokość upraw:
Obróbka:
Mieszanka kaw ziarnistych jakości speciality wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz minimum 85% ziaren z Brazylii i około 15% arabiki różnego pochodzenia.
NA POCZĄTKU BYŁ KLASYK!
To nie przelewki – Się Przelewa Klasyk to nasz pierwszy taki przelewik, blend, który sprawił, że zaczęło Się Przelewać. I przelewa do dziś.
Tak zdaniem wielu smakuje wzorcowy przelew – niezobowiązująca kawa, oparta o Brazylię z niewielkimi domieszkami bardziej owocowej Afryki. To propozycja, która wręcz mówi „zapraszam do świata speciality” – i tak sobie grzecznie za nią wchodzisz, a potem zostajesz na dłużej!
Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality.
Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie!
Kawa ziarnista 500g SIĘ PRZELEWA Kwiat- Hayb

Data palenia: 08.04.2022
Profil sensoryczny : kwiatowy aromat - owocowo-herbaciane nuty
INFORMACJE:
Kraj: Etiopia
Region: Guji/Yirgacheffe
Odmiana botaniczna: 100% Arabica
Wysokość upraw:
Obróbka: myta
Kawa ziarnista jakości speciality z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć kwiatowy aromat oraz nuty owocowo-herbaciane.
PROSZĘ – KWIAT DLA CIEBIE!
To nie przelewki – Się Przelewa Kwiat to przelewik, taki lekki, kwiatowy, herbaciany, z owocowym posmakiem.
To klasyczna myta Etiopia w wydaniu daily – a jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej!
Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia.
Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie!
Kawa ziarnista 500g SIĘ PRZELEWA Owoc- Hayb

Data palenia: 12.04.2022
Profil sensoryczny : mango - morela - poziomka
INFORMACJE:
Kraj: Rwanda
Region: Rushashi
Odmiana botaniczna: 100% Arabica
Wysokość upraw:
Obróbka: myta
Kawa ziarnista jakości speciality wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz ziarna o punktacji 86+ w 100% pochodzące z Rwandy.
Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć sporo owocowości, szczególnie zbliżonej do mango, moreli i poziomek.
TO OWOC – NIE ZAKAZANY!
To nie przelewki – Się Przelewa Owoc to przelewik, taki owocowy, lekki, zbalansowany, z dużą dawką słodyczy i rześką kwaskowością.
To owocowa myta Afryka – Rwanda konkretnie – w wydaniu daily. Jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej!
Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia.
Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie!
Kawa ziarnista 500g SIĘ PRZELEWA Tropik- Hayb

Data palenia: 13.04.2022
Profil sensoryczny : dojrzałe owoce - karmel - rum
INFORMACJE:
Kraj: Kolumbia
Odmiana botaniczna: 100% Arabica
Wysokość upraw:
Obróbka: natural
ŻAR TROPIKÓW!
To nie przelewki – Się Przelewa Tropik to czwarty (i najnowszy) przelewik z serii, taki owocowy, ale inaczej niż Owoc. Tej kawy potrzebowaliśmy wszyscy – i w końcu ją mamy.
Domknęliśmy kwartet tropikalnie owocową Kolumbią w wydaniu daily – a jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej!
Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia.
Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie!
Kawa ziarnista 250g Kolumbia Hacienda La Claudina- Manufaktura Kawy

Data palenia: 05.04.2022
Profil sensoryczny : daktyle - suszona śliwka - rum - mirabelka
INFORMACJE:
Kraj: Kolumbia
Region: Ciudad Bolivar
Odmiana botaniczna: Castillo, Caturro, Colombia
Wysokość upraw: 1320 – 1870 m n.p.m.
Obróbka: natural
Punktacja SCA- 84,5 pkt
Kawa jakości speciality wypalana przez palarnię Manufaktura Kawy.
Hacienda La Claudina znajduje się w Ciudad Bolívar, tradycyjnym kolumbijskim miasteczku kawowym, położonym około 100 km na południowy zachód od Medellín.
Z plantacji rozciąga się spektakularny widok na całą drogę do łańcucha górskiego Los Farallones del Citara, który jest częścią chronionego rezerwatu leśnego.
Kawa w La Claudina uprawiana jest na wysokości 1320-1870 m n.p.m. Żyzne, wulkaniczne gleby oraz wilgotne, ciepłe wiatry zapewniają kawowcom optymalny rozwój, na który mają również wpływ znajdujące się w pobliżu lasy deszczowe.
Wisienki zbierane są ręcznie i poddawane naturalnej obróbce na mokro.
Mikrolot z Hacienda La Claudina to wyselekcjonowana partia arabiki, w której wyczuwalne są nuty daktyli, suszonej śliwki, rumu oraz mirabelki.