Z kodem KAWYLYK5 zniżka 5% na pierwsze zakupy! (Kod rabatowy nie łączy się z innymi promocjami oraz zestawami!)

Kawa ziarnista 250g Etiopia Beloya Anaerobic- Coffee Plant

Dostępność: produkt niedostępny
Cena: 54,00 zł 54.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Data palenia: 27.08.2021

Profil sensoryczny : mleczna czekolada - żółte owoce - jagody - mango

OBRÓBKA – ANAEROBIC FERMENTATION

Gdy wiśnie trafią do stacji myjącej, najpierw ma miejsce proces sortowania i segregowania. Do fermentacji beztlenowej wybierane są tylko te wiśnie, które są w pełni dojrzałe. Następnie wszystkie pakowane są szczelnie do worków GrainPro, które są termicznie zgrzewane. W przypadku tej stacji myjącej, następuję też próba odessania części powietrza z worka. Po kilku godzinach, gdy resztki tlenu zostają zużyte przez mikroby i drobnoustroje, następuje proces beztlenowej fermentacji. Trwa on od 18 nawet do 24 godzin. Następnie worki są otwierane, a wisienki delikatnie rozkładane na łoża afrykańskie i rozpoczyna się proces suszenia na słońcu. Zajmuje on około 2-3 tygodnie, aż kawa nabierze odpowiedniej wilgotności. 

PROFIL SENSORYCZNY

Dzięki wyjątkowemu procesowi obróbki kawa nabrała wyjątkowego i fenomenalnego charakteru. Kawa pachnie czekoladą i owocami tropikalnymi. W smaku znajdziesz także nuty dojrzałego mango i żółtych owoców pestkowych. Całość jest bardzo złożona i słodka. Kawa ma pełne body, delikatną kwasowość.

 

SKĄD POCHODZI TO ZIARNO?

Etiopia Beloya to mieszanka lokalnych odmian botanicznych rosnących na wysokości około 1720 m n.p.m. Stacja myjąca Biloya, której pochodzi ziarno znajduje się w mieście Kochere, zlokalizowanym w subregionie Kore Beloya, w Yirgacheffe. Tu średnia wielkość farmy lokalnych rolników nie przekracza 1 hektara i uprawiają oni kawowce raz z żywnością. Spróbuj jak smakuje 87 punktowa Etiopia z wyjątkowej obróbki anaerobic fermentation. 

CZY WIESZ, ŻE? 

Beztlenowe sposoby obróbki ziaren w świecie kawy specialty obecne są od wielu lat. Tym niemniej, jeszcze 15 lat temu w Etiopii przetwarzano kawy tylko na mokro lub na sucho. W tej chwili ten trend się powoli zmienia i również w Etiopii zaczyna się eksperymentować z obróbką. Efektem tego jest kawa, którą znajdziesz w naszej paczce z obróbki anaerobic fermentation

 

 

INFORMACJE:

 

Kraj, region: Etiopia, Kore Beloya,Yirgacheffe
Odmiana botaniczna: JARC
Wysokość upraw: 1720 m n.p.m.
Obróbka: anaerobic

Punktacja SCA: 87

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl