Z kodem KAWYLYK10 zniżka 10% na pierwsze zakupy! (Kod rabatowy nie łączy się z innymi promocjami oraz zestawami)

Kawa ziarnista 250g Etiopia Idido Natural- Coffee Plant

COFFEE-PLANT-ETIOPIA-Idido-Natural-1-900x900.png
  • promocja
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 45,00 zł 51,00 zł 45.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Data palenia: 27.08.2021

Profil sensoryczny : borówka amerykańska - brzoskwinia - truskawka

 

Tegoroczne zbiory w Etiopii zaowocowały całym mnóstwem bardzo dobrych ziaren, zarówno mytych jak i naturali. Próbowaliśmy wiele z nich i próżno w nich było szukać typowego dla kaw z obróbki na sucho “brudu”. Co więcej, udało nam się sprowadzić także kilka Etiopii z eksperymentalnych metod obróbki. Przedstawiamy pierwszego świeżego naturala! 

OBRÓBKA – NATURAL

Prezentowana Etiopia Idido pochodzi z klasycznej obróbki na sucho. Oznacza to, że po dostarczeniu wisienek przez rolników są one ręcznie sortowane i przeglądane. Te niedojrzałe, przejrzałe lub uszkodzone są od razu odseparowywane. Na koniec wisienki są rozkładane na łożach afrykańskich i suszą się na słońcu od kilkunastu do 21 dni, aż uzyskają odpowiednią wilgotność. W międzyczasie są cały czas mieszane i sprawdzane pod kątem potencjalnych defektów. 

PROFIL SENSORYCZNY

Naturale z Etiopii najczęściej kojarzą się ze słodkimi kawami, gdzie w profilu znajdują się truskawki i maliny. W profilu Etiopii Idido z klasyki znajdziesz tylko truskawki. Tu dominuje przede wszystkim dojrzała brzoskwinia, która wyczuwalna jest w aromacie, smaku, a także w posmaku. Ponadto w aromacie znajdziesz nuty borówki amerykańskiej, a w smaku truskawki. Kawa ma wysokie i gładkie body, bardzo delikatną brzoskwiniową kwasowość i słodziutki, lekko miodowy posmak. Sprawdź starą klasykę w tegorocznej odsłonie! 

SKĄD POCHODZI TO ZIARNO?

W paczce znajdziesz lokalne odmiany botaniczne, rosnące między 1960, a 2090 m n.p.m. w regionie Yirgacheffe. Średnia wielkość plantacji przypadającej na 1 rolnika nie przekracza tam 1 hektara. Co więcej, kawa uprawiana jest tam w systemie polikulturowym, dzięki czemu rolnicy maksymalizują wykorzystanie posiadanej powierzchni i produkują dla swoich rodzin żywność. Nie używa się tam pestycydów, bo są zbyt drogie, a większość czynności wykonywana jest ręcznie. Wszystko to składa się na pysznego i czystego naturala ocenionego na 87,50 punktów w skali SCA. 

INFORMACJE:

 

Kraj, region: Etiopia, Yirgacheffe
Odmiana botaniczna: JARC
Wysokość upraw: 1960-2090 m n.p.m.
Obróbka: natural(na sucho)

Punktacja SCA: 87,5

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl